Diyorlar ki: Bu memleketin kurtuluşu için politika tek çaredir. Sizler hangi hizmet üniteleriyle toplumu yükseltmeye çalışırsanız çalışın, mevcut sistem mutlaka, hep sizin birkaç adım önünüzde yürüyecek ve bu yarışta siz her zaman geride kalacaksınız. Meseleyi kökten halletmenin bir tek çaresi vardır: O da politika yoluyla iktidar olmaktır..
Diyorum ki: Politik yolla hizmet vermek belki memleketi mutlu yarınlara ulaştırma yollarından biri olabilir; ama, kesinlikle tek yol olamaz. Böyle yanlış bir kabulleniş, günümüzün realitelerine olduğu kadar tarihî realitelere de göz yummak demektir.
O hangi sihirli değnektir ki, durup dururken bir işâretle adliyeyi, mülkiyeyi, maarifi düzeltip bizlere özlediğimiz o temiz ve nezih toplumu garanti etsin.
Ben, her türlü ihtimale saygının yanında, kesin bir dille ifade ediyorum ki, sizler, bütün toplumu, bütün üniteleriyle istediğiniz seviyeye getirseniz bile, bu toplumun o seviyeye motivesi için, en az çeyrek asır geçmesi lazımdır. Bu lüzum sadece bize has da değildir. Her büyük inkılâp ve köklü değişim, bunun böyle olmasını gerektirir.
Bu Sayfayı Sitenizde İktibas Edin